RIBARSKA ZADRUGA LANTERNA

Ribarska zadruga Lanterna kao sastavnica Projekta “Ribar” (tripartitni Sporazum grada Pule – PCP i Udruženja obrtnika Pule) utemeljena je 2005. godine na konceptu Nacionalnog programa povećanja potrošnje ribe u RH i odraz je stvarnih želja i potreba ribarskog sektora južne Istre da zajedničkim nastupom u izlovu, a posebno u tržišnom segmentu (u svim elementima) unaprijedi postojeće stanje ribarskog sektora.

U proteklih sedam godina, sukladno Programu rada, Lanterna je organizirala skladišni centar registriran kao odobreni objekt s kon. vet. brojem 2389, a za priklupljanje i distribuciju svojih i proizvoda ribarstva članova i vanjskih suradnika posjeduje i vlastiti vozni park od sedam vozila.
U 2010. godini Zadruga je registrirana i kao Otpremno – purifikacijski centar za prihvat i pročišćavanje živih školjkaša i na taj je način postala tehnički i tehnološki zaokružena cjelina registrirana za skladištenje svježe i zamrznute ribe, prometovanje živim školjkašima i rakovima te preradu i doradu ribe i drugih morskih organizama izvozne kategorije.

Polivalentnost brodova i ribolovnih alata i njihovo djelovanje na širokom području zapadne obale Istre, Kvarnera i srednjeg Jadrana omogućava Lanterni da i u nepovoljnim mikrolokacijskim vremenskim prilikama, zahtjevnom tržištu osigura dostatne dnevne i tjedne količine ribe.

Tokom 2011. godine Lanterna je zaprimila preko 700 tona svježe ribe od čega je preko 85% samostalno, vlastitim vozilima izvezla na tržišta Italije i Slovenije. U tom plasmanu dominira pelagijska-plava riba (70 % srdele i inćuna) a od demerzalnih vrsta bijele ribe najzastupljeniji su cefalopodi (muzgavci, sipe i lignje), oslić, trilja, arbun i tkz. divljač – morski pas i raža.
Pored ovih dominantnih, značajne su količine tzv. sezonske ribe a posebno lista, romba, te velikih i malih rakova (rakovica, hlap, jastog i škampi).

Od trenutka svog osnivanja RZ Lanterna je ostvarila brojne ciljeve i izrasla u najuspješniju ribarsku zadrugu u Hrvatskoj.

Tako je krajem 2007. godine odlukom Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Lanterna je dobila status pilot projekta Organizacije proizvođača za ribarstvo Republike Hrvatske, a uspješno je okončan i projekt PHARE 2005 temeljem kojeg je Lanterni tijekom 2008.

isporučena oprema za primarnu obradu svježe i zamrznute ribe i drugih morskih organizama. Ova oprema je pružila mogućnost Lanterni za dodatno proširenje već širokog asortimana proizvoda, no ono što je najbitnije, prelazak s tržišta sirovina na tržište poluproizvoda i gotovih proizvoda a sve u cilju jačanja konkurentnosti i stvaranja dodane vrijednosti za svoje i proizvode dobavljača Zadruge.

Izvrsnost poslovanja RZ Lanterne prepoznalo je i Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva te je proglasilo RZ Lanternu najuspješnijom Zadrugom RH u 2011. godini.